top of page

Szeptemberi hírlevél - Verébtábor és zarándoklat

Szeptember elsején Veni Sancte szentmisével kezdetét vette a 2023/2024-es tanév. Idén is, mint minden hétfőn közös szentmisén kérjük az Úr áldását munkánkra.


Évnyitó után az első tanítási nap a három kilencedik osztály, összesen 40 fő „Verébtáborral” indította az évet, amely lehetőséget biztosított az ismerkedésre, közös foglalkozásokra.Diákjaink három napot és két éjszakát töltöttek a kényelmes, jól felszerelt zebegényi sátortáborban, amely erre az időre átalakult három indián törzs, a mohikánok, dakoták és inkák táborhelyévé.


A tábor során különböző próbákat kellett kiállniuk, hogy közös erővel elűzzék a környékre ereszkedő ősi átkot, logikai, ügyességi és hadi játékok mellett éjjeli tűzőrzés és meglepetés éjszakai túrán bizonyíthatták rátermettségüket.
Az év első hónapjának másik fontos eseménye volt a Szent Vince nap, mely Iskolánk fenntartójának, a Lazarista Rend alapítójának ünnepe. Idén szeptember 29-én tartottuk meg a hagyományos Szent Vince-napi zarándoklattal Márianosztrára.


Reggel fél kilenckor mindannyian, a gimnázium diákjai, tanárai és dolgozói közösen indultunk el, és a nyárias napsütésben hamar elértük az első megállóhelyünket, a Sukola keresztet, ahol a zarándokokhoz illően megpihentünk, majd erőt merítve szent II. János Pál pápa kereszthez szóló imájából, folytattuk utunkat a csendes, gyönyörű útvonalon.

Célunkhoz, az idill tájban harmonikusan illeszkedő márianosztrai Kálváriához érve, közös szentmisén vettünk részt, ahol a 10. A osztály tanulói aktív részvételükkel még ünnepélyesebbé tették a szertartást.
A Szent Vince emlékét ünnepelve, Szabolcs atya a prédikációban kiemelte mennyire fontos mozzanat volt Szent Vince életében, ahogyan különböző események megváltoztatták a felszínes látásmódját, és embertársaiban meglátta Isten képmását. Életcéljának tekintette, hogy elesett embertársaiban ezt az isteni képmást, az embert felszínre hozza, megtisztítsa, újra széppé tegye, visszaadja emberi méltóságukat.


A zarándoklatról magunkkal vihettük Szent Vince atya átalakulásának példáját, hiszen a mi életünket, személyiségünket is formálja az, ahogyan embertársunkra tekintünk, milyennek látjuk: elakadunk a külsőségeknél, vagy látjuk azokat az értékeket, amelyek emberré teszik.

A szentmisét közös ebéd, beszélgetés követte, majd jó hangulatban, az előző évek gyakorlatán változtatva együtt, közösen indultunk vissza az iskolánkhoz.
November 14-én és 16-án nyílt napokat tartunk, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődő nyolcadikosokat és szüleiket.


75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page